Alle kleine beetjes helpen

‘Het moment voor klimaatactie is nu. Elke graad telt’, was de belangrijkste conclusie van het VN-klimaatpanel IPCC dat afgelopen zomer verscheen. De overstromingen die grote delen van onder andere Limburg, België en Duitsland kort daarvoor teisterden, hebben de noodzaak voor actie extra onderstreept. Om de klimaatdoelstellingen te kunnen behalen, zijn forse extra inspanningen benodigd. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend € 6,8 miljard extra uit te geven aan klimaatmaatregelen. Dit geld zal onder andere worden besteed aan subsidies, duurzame energie en andere technologieën die de CO₂-uitstoot verlagen. Maar ook wij, als ondernemer, consument, woningeigenaar of forens kunnen ons steentje bijdragen aan het verminderen van de CO₂-uitstoot en de klimaatdoelstelling ‘in 2050 klimaatneutraal’ te helpen realiseren.

Fietsenstalling met sedumdak

Milieuorganisatie Natuur & Milieu rekende uit dat er in Nederland nog 2 miljoen platte daken van schuurtjes, garages en uitbouwtjes kunnen worden voorzien van een groen dak, een zogenoemd sedumdak. Naast dat het lekker fris oogt, biedt een sedumdak vele voordelen: het geeft insecten en vogels een plaatst om te rusten tussen de bebouwing, het neemt CO₂ op, zorgt voor goede isolatie, helpt hittestress te beperken én is een buffer voor regenwater. Wij stimuleren onze collega’s op de fiets naar kantoor te komen. Dit doen wij onder andere door te voorzien in een fietsplan en het organiseren van een jaarlijkse onderhoudsbeurt bij ons op de Helmhoek. Bovendien hebben wij onlangs een nieuwe fietsenstalling gebouwd, die ruimte biedt aan nog meer fietsen én is voorzien van een mooi groendak.

Elektrisch de weg op

Om steeds duurzamer te opereren en de CO₂-uitstoot in het vervoer naar de projectlocatie te verminderen, hebben wij afgelopen voorjaar onze eerste volledig elektrische bedrijfsauto aangeschaft. Tevens schakelen wij in ons wagenpark steeds vaker over op elektrische personenauto’s. Onlangs hebben wij ons parkeerterrein dan ook uitgebreid met extra laadpalen om in de toenemende laadvraag te kunnen blijven voorzien.

Bouwkeet op zonne-energie

Maar wij verduurzamen niet alleen in het vervoer naar de projectlocatie; ook óp de locatie voorzien wij in groene energie. Zo schijnt de verlichting in onze nieuwe bouwkeet door middel van een zonnepaneel bijvoorbeeld op groene energie. Alle kleine beetjes helpen.