Nationale Nachtvlindernacht 2023

15 en 16 september 2023 is het de Nationale Nachtvlindernacht. Tijdens deze nacht worden op veel plekken in Nederland nachtvlinders geteld en worden de data verzameld. Zo kunnen we in de gaten houden hoe het in Nederland met deze dieren gaat. Vanavond en morgenavond worden er veel excursies georganiseerd waaraan iedereen mee kan doen. Bekijk de site van de Vlinderstichting voor locaties en informatie!

Maar waarom is het belangrijk om data van nachtvlinders te verzamelen?

Nachtvlinders bestuiven net als bijvoorbeeld dagvlinders en bijen een grote hoeveelheid bloemen. Het verschil is dat nachtvlinders vaak bloemen bestuiven die pas gaan geuren in de avond. Daarnaast dienen de nachtvlinders als voedsel voor vogels, vleermuizen en geleedpotigen. Erg belangrijke dieren dus!

Nachtvlinders kun je op verschillende manieren aantrekken

Je kunt gebruik maken van licht om de vlinder aan te trekken. Er zijn LED-emmers die je neer zet wanneer het donker wordt en ’s ochtend weer leegt. Een andere manier is het neerzetten van een nachtvlinderdoek, waarbij je steeds in de gaten houdt of er al vlinders op het doek zitten. Tijdens onze vleermuisonderzoeken is het een ideaal moment om LED-emmers neer te zetten en achteraf te zien wat voor nachtvlinders er in het gebied voorkomen.

Je kunt de nachtvlinders ook aantrekken door geurend lokmiddel te gebruiken. Zo kun je zelf een stroop maken om dit op bijvoorbeeld een boomstam te smeren. Ook rottend fruit werkt erg goed om nachtvlinders aan te trekken.

Ga jij ook op zoek?