Opdrachtgever

InfraSpeed

Expertises

Biodiversiteit

Werkzaamheden

HSL-traject vergroenen

Projectinformatie

Spoorlijn met potentie

Spoornetbeheerder InfraSpeed heeft VanderHelm gevraagd een plan op te stellen om het HSL-traject tussen Moerdijk en Hazeldonk te ‘vergroenen’. Dit spoortraject, van circa 25 kilometer, bevat veel voedselarme bodems en wordt – het is immers een drukke spoorlijn – nauwelijks betreden door mensen. Kortom: een ideale plek voor zeldzame planten en dieren.

Vergrote biodiversiteit

In het voorjaar van 2020 zijn de aanwezige flora en fauna, de aanwezige bodemtypen en het toenmalige beheer in kaart gebracht en is bepaald wat er qua biodiversiteit mogelijk is langs het spoortraject. Per deelgebied is een wensenlijst opgesteld met bijzondere planten- en diersoorten. Vervolgens is geadviseerd op welke wijze het beheer zou moeten worden aangepast om deze zogenaamde doelsoorten aan te trekken.

Tot aan 2030 zal VanderHelm blijven onderzoeken hoe het staat met de biodiversiteit langs het traject, en het beheer waar nodig bijsturen. Al na één zomer is er zichtbaar resultaat: prachtige vlinders, libellen en planten steken de kop op. We zien uit naar 2030!

Wat was onze bijdrage?

  • Flora en fauna inventariseren

  • Inrichtingsplan opstellen

  • Beheerplan opstellen

  • Monitoring

Gerelateerde projecten