Opdrachtgever
Van Hattum en Blankevoort
Expertises
Ecologie
Infra
Werkzaamheden
Ecologische begeleiding
Aanleg compensatiegebied
Projectinformatie
Ecologische begeleiding
Om het goederenvervoer vanaf de Betuweroute te verbinden met het spoor tussen Utrecht en ‘s-Hertogenbosch wordt bij Meteren een Zuidwestboog aangelegd over de A15. ProRail heeft Van Hattum en Blankevoort opdracht gegeven alle voorbereidende werkzaamheden uit te voeren. Voor ecologische begeleiding en uitvoering wisten zij VanderHelm te bereiken. In nauwe samenwerking met Van Hattum en Blankevoort en ProRail zijn de nodige vergunningen aangevraagd bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en is langdurig stilleggen van het project voorkomen.
Ecologische uitdaging
Uit reeds aan ons beschikbaar gestelde onderzoeksgegevens bleek al dat rekening gehouden moest worden met beschermde elementen van meerdere soorten vleermuizen, steenmarter, kerkuil, vogels met jaarrond beschermde nesten, grote modderkruiper, platte schijfhoren en kartuizer anjer. VanderHelm zou enkel de ecologische begeleiding verzorgen die conform deze data nodig zou zijn. Toen echter tijdens de uitvoeringsfase bleek dat ook beschermde elementen van de heikikker, poelkikker en bever in het projectgebied aanwezig waren, moest snel worden geschakeld om voor alle werkzaamheden zo snel mogelijk doorgang te vinden. Zo hebben we direct een nieuw plan voor de heikikker, poelkikker en bevers opgesteld om de benodigde vergunning van RVO te verkrijgen.
Compensatiegebieden
De twee soorten kikkers zijn gefaseerd afgevangen en overgeplaatst naar compensatiegebieden (compartimenten met amfibieënschermen) die VanderHelm heeft aangelegd en ingericht. Bij het afvangen is uiteraard rekening gehouden met de prioritering van de werkzaamheden, zodat deze zo veel mogelijk volgens planning konden worden uitgevoerd.
De uitvoering van mitigerende maatregelen en aanleg van het compensatiegebied is door VanderHelm met eigen middelen en mensen uitgevoerd. In totaal is er bij dit project 7.700 meter amfibieënscherm aangebracht en 21.400 m2 compensatiegebied gerealiseerd.
Voor bevers is ook een compensatiegebied gecreëerd, een soort ideale beveroever, waar zij hopelijk een nieuw burcht gaan bouwen. Het gebruik van het gebied door bevers is vooraf met behulp van wildcamera’s in kaart gebracht.
Monitoring
Na aanleg van de compensatiegebieden is VanderHelm gestart met het monitoren van alle compenserende maatregelen om te toetsen of deze effectief zijn. Jaarlijks wordt het projectgebied nog meerdere malen bezocht.
Vervolg
De realisatie van de werkzaamheden aan de Betuwelijn duren tot 2030 en ook VanderHelm zal tot die tijd bij dit project betrokken zijn met diverse ecologische werkzaamheden. Van broedvogelinspecties en ecologische begeleiding tot aan het realiseren van een tijdelijke en definitieve voorzieningen voor de flora en fauna.